Testbädd för kommunala skolmåltider

Sverige har en mycket låg självförsörjningsgrad när det gäller livsmedel. Det utgör en stor risk för vårt samhälle och livsmedelssystem. Genom att öka offentliga konsumenters efterfrågan på lokalt producerad mat i exempelvis skolkök, skapas förutsättningar för vidare expansion av de lokala matföretagen vilket ger en mer resilient lokal ekonomi. I detta projekt vill vi skapa en testbädd (det sammantagande utvecklingsarbetet hos bland annat primärproducent och skolkök) för kommunala skolmåltider där nya lokala produkter ska tas fram.

Det har skapats flera underprojekt hos deltagande kommuner:

  • Produkter innehållande animaliska proteiner blir vegetariska proteiner: Olika testbäddar görs för att ta fram nya produkter som kan serveras inom skola och äldreomsorg. Ett samarbete sker med flera företag.

  • Svinnlådor: En skola tar emot svinnlådor från restaurang SPILL i Malmö med livsmedel som annars hade gått till svinn. Här lagas det kreativ mat på råvarorna. Studiebesök har genomförts och fler skolor är intresserade av detta koncept. 

  • Restflöden: Diskussion sker mellan Helsingborg stad och flera företag som kan leverera sådant som inte går åt, tex sallad.

  • Sjömat: Ett examensjobb inom utbildningen TUC Yrkeshögskola har genomförts inom området tillsammans med ett företag. Experiment för att ta fram olika produkter har genomförts under april. Detta utgår från proteinskiftet men också att få in mer sjömat i de offentliga köken.

  • Användning av ost till nya produkter: En pågående dialog sker med Trelleborgs kommun som kom in lite senare i projektet.

  • Utveckling av restprodukter (exempelvis glass) till nya koncept: En pågående dialog sker med Trelleborgs kommun som kom in lite senare i projektet.


Med hjälp av testbäddar syftar projektet till att hitta metoder och anvisningar som samlas i till exempel en lathund för att använda de nya produkterna. Utvecklingen kommer på sikt leda till ökad livsmedelsberedskap, driva på proteinskiftet och minska matsvinnet.

Se när Helsingborgs Stad tillsammans med Bama och Grönsakshallen räddar sallad i projektet.

Projektinformation

Projekttid: dec 2022 – nov 2024
Projektägare: Hållbar Utveckling Skåne
Projektpartners: En God Granne och CFB Creative Future Business
Deltagande kommuner: Helsingborg, Malmö, Trelleborg och Ängelholm.
Finansiär: Region Skåne 

sonia denkiewicz

Projektledare:
Sonia Denkiewicz