SCOPE

Projektet Samverkan för Cirkulära Processer och Ekonomi, SCOPE, syftar till att minska kommuners Scope 3-utsläpp. Genom att analysera miljöpåverkan av olika inköpskategorier (klimatspendanalys) hittas de kategorier där effektivast förändringspotential finns. 

Kommunerna Lund, Kristianstad, Malmö, Helsingborg, Eslöv, Lomma och Tomelilla ska under projektet enas om 3 kategorier som de alla ska arbeta vidare med för att nå störst effekt. Genom att sedan samarbeta med näringslivet skapas krav och åtgärder som främjar en cirkulär ekonomi för att nå förändring. En stödstruktur kommer byggas upp för att underlätta kommuners och företags samverkan och samtidigt öka företagens kunskap om offentlig upphandling. 

Aktiviteter och nya arbetssätt planeras också för att långsiktigt påverka kommunernas inköpsbeteende och främja hållbara val. Utbildning och implementering av kunskaper är centrala förändringsverktyg i denna process.

Klimatspendanalys

Genom att genomföra klimatspendanalyser kan ki SCOPE-projektet identifieras hur olika inköpskategorier påverkas av Scope 3-utsläpp. Detta gör det möjligt att hitta de områden där förändringspotentialen är som störst. Kommunerna Lund, Kristianstad, Malmö, Helsingborg, Eslöv, Lomma och Tomelilla samarbetar för att analysera sina inköp och enas om tre kategorier där de ska fokusera sina insatser för att i dialog med företag i branschen uppnå största möjliga effekt.

Inköpsbeteende

För att minska Scope 3-utsläppen är det avgörande att förändra kommunernas inköpsbeteende. Inom SCOPE-projektet planeras aktiviteter och nya arbetssätt som syftar till att långsiktigt påverka kommunernas inköpsbeslut. Detta inkluderar utbildning och implementering av hållbara val i inköpsprocessen. Genom att öka medvetenheten och kunskapen hos de som är involverade i inköpsbesluten, kan vi främja ett mer hållbart och miljövänligt inköpsbeteende.

Marknadsdialog och stödstruktur för företag

Ett viktigt steg i SCOPE-projektet är att bygga upp en stödstruktur som underlättar samverkan mellan kommuner och företag. Genom att engagera näringslivet i en aktiv marknadsdialog, kan vi skapa gemensamma krav och åtgärder som främjar en cirkulär ekonomi. Detta innebär att företag får bättre förståelse för offentlig upphandling och hur de kan anpassa sina produkter och tjänster för att möta kommunernas hållbarhetskrav. Stödstrukturen kommer också att ge företag verktyg och resurser för att utveckla och implementera mer hållbara affärsmodeller.

Missa inte att följa oss på LinkedIn för att få reda på när avsnitten uppdateras!
Har du frågor? Kontakta projektledare Marja Boström nedan.

Projektinformation

Projekttid: mars 2024 – feb 2027
Projektägare: Hållbar Utveckling Skåne
Projektpartners: Eslövs kommun, Helsingborgs stad, Kristianstads kommun, Lomma kommun, Lunds kommun, Malmö stad, Tomelilla kommun.
Finansiär: Tillväxtverket via Europeiska Regionalfonden samt projektpartners.

Projektledare:
Marja Boström

marja.bostrom@hutskane.se
tel: 070-767 11 03