Egentligen är det inte så krångligt, det här med social hållbarhet. Alla kan ju göra någonting, det gäller bara att bestämma sig för vad – och varför.
På dagens event kommer våra talare prata om:
Social hållbarhet – inifrån och ut, Sarah Britz, chefredaktör/VD på Faktum
Varför är det så viktigt att anställda blir involverade och bärare av ditt företags CSR-arbete? Faktum samarbetar med många olika företag, stora som små. De jobbar långsiktigt med social hållbarhet inifrån och ut. Ett exempel är att de tillsammans med Specsavers skapat en fond som gör det möjligt för Faktums försäljare att undersöka ögonen och få ett par glasögon. Att kunna se är en demokratifråga. Men även veterinärvård, tandvård och varma underställ är konkreta exempel på hur Faktum stärker den sociala hållbarheten som underlättar Faktumförsäljarnas jobb på gatan. Alla företag som samarbetar med Faktum får kunskap om utsatthet, fattigdom och gatans riskkapitalister.
Strategier för samhällsengagemang, mångfald och inkludering, Theres Wirell, Sustainability business partner på Ikea och Gabriella Fredriksson, Equality Diversity & Inclusion Leader på Ikea
Theres kommer berätta om IKEAs strategi för samhällsengagemang och hur de genom olika samarbeten arbetar för att skapa en positiv social påverkan. Vi kommer få en inblick i hur IKEA involverar sina medarbetare i detta arbete och hur de jobbar med sociala entreprenörer för att främja hållbar förändring. Dessutom kommer Gabriella dela med sig av perspektiv från deras arbete med mångfald och inkludering vilket ger oss en inblick i hur IKEA skapar inkluderande arbetsmiljöer och driver framåt en kultur där alla medarbetare känner sig välkomna och uppskattade.
Sexuella trakasserier – en dold utmaning för social hållbarhet på arbetsplatsen, Anna Schjølberg, jämställdhetsstrateg på Jämställd Utveckling Skåne (JUS)
Anna presenterar Power Plays – forskningsbaserade metoder för att förebygga sexuella trakasserier och skapa inkluderande arbetsplatser. Sexuella trakasserier är inte bara ett allvarligt arbetsmiljöproblem utan påverkar också företags organisatoriska hållbarhet och förmåga att skapa en trygg och rättvis arbetskultur. Genom att adressera en ofta förbisedd aspekt av inkludering lyfter Anna fram hur företag kan arbeta proaktivt med konkreta och evidensbaserade verktyg för att stärka både ledning och medarbetare. Hennes föredrag knyter an till social hållbarhet genom att belysa maktdynamiker, förebygga diskriminering och omsätta värderingar kring inkludering och ansvarstagande till praktisk handling.
Framtidsspaning – vi pratar om vilka teman CSR Skåne ska ta upp 2025. Kom gärna med förslag.
Sista anmälningsdag 14 januari!
Öppet för: Medlemmar i CSR Skåne eller dig som vill prova på en träff innan du bestämmer dig för att ansluta till nätverket.
Kostnad: Kostnadsfritt för medlemmar i CSR Skåne. Vill du delta i enskilda träffar utan att vara medlem i nätverket betalar du istället 950 kronor per träff.
Har du frågor om nätverksträffen kontakta Emma Ljungberg emma.ljungberg@hutskane.se