Projektet Rätt till idrott! Trygga och hållbara idrottsresors syfte är att förbättra tillgängligheten till idrott för barn och unga genom att utveckla och testa hållbara transportlösningar. Projektet är av förstudiekaraktär, men det långsiktigta målet vid uppskalning är att förbättra barn och ungas hälsa genom hållbar tillgänglighet. Projektet vänder sig särskilt till boende i ekonomiskt utsatta områden.
Kartläggning
Under de inledande faserna sker en förankring hos nyckelaktörer samt en kartläggning av resmönster och utmaningar kopplade till idrottsresor. Genom intervjuer med barn och unga samt rekrytering av ambassadörer samlas värdefulla insikter för att förstå behov och möjligheter. Därefter genomförs workshops med idrottsföreningar, ungdomar och transportaktörer för att analysera samverkansmöjligheter och utveckla en testbäddsmodell för nya transportlösningar.
Testbädd
I projektets testbäddsfas prövas konkreta transportlösningar, såsom samåkning, förbättrad kollektivtrafik och digitala verktyg för reseplanering. Pilotinsatser genomförs för att utvärdera vilka modeller som fungerar bäst utifrån trygghet, hållbarhet och tillgänglighet. Erfarenheter från testbädden sammanställs sedan i handlingsplaner som kan vägleda framtida satsningar för hållbara idrottsresor.
Uppskalning
Under projektets genomförande utvecklas även strategier för uppskalning och implementering, där lärdomar delas med fler kommuner och idrottsaktörer för att möjliggöra en bredare samhällsomställning. Projektet förväntas även stärka folkhälsan, stötta idrottsföreningar i ekonomiskt utsatta områden och bidra till en mer socialt och miljömässigt hållbar idrottsrörelse.
Helsingborgs stad
Helsingborgs stad ansvarar för projektledning, samordning av aktiviteter samt genomförande av nulägesanalys och handlingsplaner. Staden driver testbädden och utvärderar dess resultat.
Hållbar Utvecklings Skåne
Hållbar Utveckling Skåne ansvarar för kommunikation, spridning av resultat och metodutveckling för uppskalning. Organisationen leder arbetet med workshops, analyser inom hållbart resande samt rapportering till VINNOVA.
RF-SISU Skåne
RF-SISU Skåne stödjer kartläggning och analys av idrottsföreningars resvanor. Organisationen deltar i workshops och intervjuer, sprider information inom idrottsrörelsen och bistår föreningar i arbetet med att införa hållbara transportlösningar.
Projekttid: Februari 2025 – September 2025
Projektägare: Helsingborgs stad
Projektpartners: RF-SISU Skåne, Hållbar Utveckling Skåne
Finansiär: Vinnova
Kontaktuppgifter Helsingborgs stad:
Sofia Mattsson
sofia.mattsson@helsingborg.se
tel: 0732-31 11 71
Pia Bastholm
pia.bastholm@helsingborg.se
tel: 0702-106991
Projektledare:
Sonia Denkiewicz
sonia.denkiewicz@hutskane.se
tel: 0760-22 55 31