Det konkreta målet med projektet var att utveckla ett webbstöd med information om vad ekologisk kompensation är och hur det praktiskt kan tillämpas i kommunal fysisk planering. Utgångspunkten var resultaten från forskningsprojektet vid Högskolan Kristianstad: Ekologisk kompensation som styrmedel – ett kommunperspektiv (MuniComp) och intervjuer med personer som jobbar med detta. Webbstödet ger lättillgänglig information och vägledning som stödjer och underlättar tillämpningen av ekologisk kompensation. Goda exempel på rutiner och faktiska case lyfts fram och det slås hål på en del myter. Detta så att fler kommunala tjänstepersoner ska få kunskap om ekologisk kompensation, så att fler kommuner kan börja använda detta styrmedel som ett led i hållbart bebyggande.
Ekoplankompassen riktar sig i första hand till offentlig sektor, men vi hoppas att innehållet också kommer att användas av privata sektorn.
I kommuner riktar vi oss först och främst till de som planerar, genomför och förvaltar byggnation, men också till beslutsfattare som vill ta välgrundade beslut i planprocessen.
I privata sektorn vill vi ge exploatörer förståelse för vikten och förtjänsten av att jobba tillsammans med kommunerna med detta. Tillsammans kan vi ta tillvara, nyttja och stärka naturens alla ekosystemtjänster
Webbsidan publicerades och lanserades den 28 oktober, 2022, och fick ett stort intresse i såväl media som hos kommuner, länsstyrelser, akademi och företag. En fjärdedel av Sveriges kommuner visade redan innan lanseringen intresse och sidan hade över 400 unika besökare sin första vecka.
Medverkande: Teres Arvidsson; Helena Lensell, Region Skåne; Marja Boström, Hållbar Utveckling Skåne; Ingemar Jönsson, Högskolan Kristianstad; Fredrik Bengtsson, Helsingborg stad; Anna Heyden, Svalövs kommun och Andreas Winborg, Ystad Kommun.
Svar på de frågor som inte hanns besvaras under sändning:
Andreas: Oftast brukar exploatörerna ha god förståelse varför det införs krav och vite. Dock blir det knepigt när exploatörer äger fastigheten (marken) och kommunen vill ställa krav på kvartersmarken.
Tips på att få politiken att förstå värdet av biologisk mångfald?
Andreas: Engagera politiken i ett tidigt stadium. Inför samråd och granskning kan det vara bra att informera politiken värdet av biologisk mångfald.
Projekttid: April 2022 – Oktober 2022
Projektledare: Marja Boström
Projektpartners: Högskolan Kristianstad; kommunerna Eslöv, Helsingborg, Hässleholm, Landskrona, Lomma, Sjöbo, Svalöv, Trelleborg, Ystad, Ängelholm och Åstorp; Naturvårdsverket; Boverket
Finansiärer: Region Skånes miljövårdsfond och projektpartners