Hur kan företag och organisationer bidra till ett mer inkluderande samhälle och skapa verklig förändring för människor och samhällen? Vid denna nätverksträff sätter vi strålkastarljuset på social hållbarhet – en central del av hållbarhetsarbetet som handlar om att främja delaktighet, jämlikhet och möjligheter för alla.
Vi får lyssna till inspirerande exempel från verksamheter som på olika sätt arbetar för att stärka människor och samhällen:
Lena Friblick, grundare och verksamhetsledare på Botildenborg
Botildenborg är en idéburen organisation och en nytänkande mötesplats för allmänhet och företag där social och ekologiskt engagemang står i centrum. Genom använda mat och odling skapar de samhällsnytta för olika målgrupper såsom barn, seniorer, nyanlända och arbetslösa. Varje år kommer runt 400 deltagare till Botildenborgs olika sociala verksamheter och närmare 10.000 besökare till restaurangen, möteslokalerna och olika event. Lena kommer berätta om deras verksamhet, som prisats med flera utmärkelser, under en rundvandring.
Jonatan Saldner, Tf Programchef på Erikshjälpen
Erikshjälpen är en barnrättsorganisation med ideell secondhandverksamhet som varje dag arbetar för att stärka barns rättigheter i 16 länder. Den 22 april vill de samtala med er i nätverket om sin verksamhet i Sverige där de sedan 2018 driver konceptet Erikshjälpen Framtidsverkstad som tillsammans med barn, ungdomar och föräldrar skapar förutsättningar för personlig utveckling, social mobilisering och stärkt delaktighet i underprivilegierade områden. Deras 50+ second-hand butiker har också ett socialt målmed fokus på att fler människor skall komma in på eller tillbaka till arbetsmarknaden.
Jonatan kommer berätta om goda exempel hur de tillsammans med kommuner, näringsliv och civilsamhälle arbetar med social hållbarhet på ett sätt som gör målgruppen delaktig och engagerad i sin egen och sitt bostadsområdes utveckling.
Lotte Nilsson, Hållbarhets- och stiftelseansvarig på Sparbanken Syd
Sparbanken Syds stiftelse – Tillsammans gör vi skillnad
Kan en liten organisation eller förening verkligen skapa samhällsförändring genom en idé eller innovativ lösning? Absolut! Genom stiftelsen är banken stolta möjliggörare av olika projekt som bidrar till en hållbar utveckling nu och i framtiden där vi bor och verkar. Under 2024 beviljade Sparbanken Syds stiftelse 75 olika projekt, vilket skapade förutsättningar för genomförande..
Lotte berättar om några av de projekt inom social hållbarhet som genomförts med stöd av Sparbanken Syds stiftelse.
Jacob Wisén, Realtionsförvaltare på Stena Fastigheter
Stena Fastigheter har under mer än 25 års tid utvecklat sitt arbetssätt med Relationsförvaltning – ett sätt att integrera social hållbarhet i kärnverksamheten och driva områdesutveckling mot trygga och trivsamma kvarter. Arbetet utgår från lokala områdesstrategier som ger förståelse för platsens behov och möjligheter, och omsätts i konkreta insatser genom samarbetsavtal med lokala aktörer.
På nätverksträffen kommer de dela med sig av hur detta arbetssätt ser ut i praktiken – från kunskapsinhämtning till uppföljningsmöten och lärande arbetssätt – och illustrera med exempel från verkligheten: Boendeforum på Södervärn, Samverkan i Gamla Staden, Skol-IF PFU och feriejobb för unga.
Malin Persson, Strategisk Projektledare Social Hållbarhet på MKB Fastighets AB. Bledar Zuta, Relationsförvaltare på Stena Fastigheter. Dagmar Gormsen, Hållbarhetsspecialist på Skanska
Tillsammans för Fosie
MKB Fastighets AB, Stena Fastigheter och Skanska delar visionen om en stad där varje område blomstrar och ingen lämnas utanför. Därför har aktörerna beslutat att gemensamt satsa på Fosieområdets utveckling. Inom Nydala, Gullviksborg, Hermodsdal och Lindängen äger MKB och Stena sammanlagt 3 500 lägenheter och erbjuder därmed hem för ungefär en tredjedel av alla boende som finns i området. Tillsammans för Fosie är inget tidsbegränsat projekt men en långsiktig satsning där aktörerna har satt upp en målbild kring trygga och attraktiva kvarter, bättre skolresultat och fler i jobb, med konkreta mätetal som följs upp regelbundet. Fastighetsägarna har engagerat sig länge men med detta samarbete vill aktörerna kraftsamla ännu mer och även bjuda in andra aktörer i Malmö att vara med.
Malin, Bledar och Dagmar kommer att berätta om de första resultaten och erfarenheter från bland annat samverkan med skolorna i området på tema hållbarhet. Nytt är jobbhubben som håller på att etableras i Lindängen. Här kommer det att finnas möjlighet för intresserade aktörer att medverka, vilket kommer att presenteras mer utförligt på nätverksträffen.
Tamara Ritter, Hållbarhetskommunikatör
Tamara är konsult inom hållbarhetskommunikation med tio års erfarenhet, ursprungligen från Schweiz men bosatt i Malmö sedan tre år tillbaka. Hon arbetar tillsammans med sina kunder för att stärka både miljömässig och social hållbarhet genom strategisk kommunikation, effektivt stakeholder management och genomtänkt storytelling. På nätverksträffen kommer Tamara leda samtalen kring social hållbarhet och företagens ansvar.
Agenda för dagen
Från 8.30 Botildenborg bjuder på fika
9.00 Korta presentationer företag
10.30 Samtal kring social hållbarhet och företagens ansvar
11.15 Studiebesök Botildenborg
12.00 Avslut
För den som vill finns möjlighet att äta lunch (på egen bekostnad) hos Botildenborg efter träffen.
Varmt välkommen till en förmiddag fylld av inspiration, nya perspektiv och möjligheter till samverkan!
Sista anmälningsdag 4 juni!
Öppet för: Medlemmar i CSR Skåne eller dig som vill prova på en träff innan du bestämmer dig för att ansluta till nätverket.
Kostnad: Kostnadsfritt för medlemmar i CSR Skåne. Vill du delta i enskilda träffar utan att vara medlem i nätverket är första tillfället gratis, därefter betalar du 950 kronor per träff.
Har du frågor om nätverksträffen kontakta Emma Ljungberg emma.ljungberg@hutskane.se