Sverige har en mycket låg självförsörjningsgrad när det gäller livsmedel. Det utgör en stor risk för vårt samhälle och livsmedelssystem. Genom att öka offentliga konsumenters efterfrågan på lokalt producerad mat i exempelvis skolkök, skapas förutsättningar för vidare expansion av de lokala matföretagen vilket ger en mer resilient lokal ekonomi. I detta projekt vill vi skapa en testbädd (det sammantagande utvecklingsarbetet hos bland annat primärproducent och skolkök) för kommunala skolmåltider där nya lokala produkter ska tas fram.
Det har skapats flera underprojekt hos deltagande kommuner:
Med hjälp av testbäddar syftar projektet till att hitta metoder och anvisningar som samlas i till exempel en lathund för att använda de nya produkterna. Utvecklingen kommer på sikt leda till ökad livsmedelsberedskap, driva på proteinskiftet och minska matsvinnet.
Se när Helsingborgs Stad tillsammans med Bama och Grönsakshallen räddar sallad i projektet.
Projekttid: dec 2022 – nov 2024
Projektägare: Hållbar Utveckling Skåne
Projektpartners: En God Granne och CFB Creative Future Business
Deltagande kommuner: Helsingborg, Malmö, Trelleborg och Ängelholm.
Finansiär: Region Skåne
Projektledare:
Sonia Denkiewicz
sonia.denkiewicz@hutskane.se
tel: 076-022 55 31